lördag 29 september 2012

Regnig helg

Hej på er! Nog har jag en snäll gubbe. I förgår så putsade han alla fönster här. Så otroligt skönt att slippa det just nu. Men idag har jag haft lite att göra med att stryka gardiner och byta. För det har han inte gett sig på. Tack och lov, kanske man ska säga. Vi har inte riktigt samma smak när det gäller gardiner, haha.


Har ni sett den här blomman? Ja, jag har visat den tidigare, men nu har den vuxit sig mycket större. Det är en som jag räddade ur en julgrupp en gång i tiden. Om man tittar lite närmare på den


så ser man att den är full av små vita blommor. Den är så fin! Är det någon som vet vad den heter?

Jaha, nu håller dom på och krånglar härinne igen. Var helt annorlunda nu när man skulle lägga in en bild. Kan dom inte sätta stopp nån gång? Man blir så trött på dom.

Här ska firas helg nu. I morron är det dags att ta fram symaskinen och jag kan meddela de kvinnor som jag brukar besöka (ja på bloggarna alltså!) att jag inte är så mycket vän med min heller numera. Annat var det förr när man sydde kläder både till sig och själv och barnen. Men övning ger färdighet heter det ju!

Ha en riktigt fin helg alla. När jag är färdig med syendet i morgon så ska jag sätta mig och besöka bloggar. Något som varit eftersatt i veckan också. Ha det så gott, ta hand om varann så hörs vi!

Kram Elzie

måndag 24 september 2012

Släktforskning

Hej på er! Det var några stycken som undrade över släktforskning så jag ska väl ta och berätta om hur jag gjort.

För att börja från början så köpte jag på mig ett antal böcker om släktforskning för säkert 10 år sedan. Sen så hände ingenting. Hade inte internet på den tiden! Men sen när vi var på en av gubbens kusinträffar så började det hända saker.

En av hans kusiner hade gjort en fullständig släkthistoria på deras pappors sida. Han hade åkt land och rike runt och gjort detta, hade ingen dator och har fortfarande ingen. Helt fantastiskt gjort måste jag säga. Speciellt som en annan bara kan sitta och trycka fram sakerna på datorn!!

                                                        Min farmor som ung!
Jag började med att låna mors urklippsalbum så jag fick fram när mormor, morfar, farmor och farfar var födda. Mor visste att morfar var född i Loshult, men visste inte var mormor var född. Någon pratade om Sollefteå!! Sanningen låg lite närmare, nämligen Säby utanför Linköping!

För oss här gäller Landsarkivet i Vadstena, men det finns ju många ställen här i landet som har Landsarkiv. Beror på var man bor. Vi betalar en summa på knappt 900 kronor om året och då får vi vara inne där hur mycket som helst. Samt att man kan fråga saker utan att det kostar något. Sen har dom ju extra saker som man får betala en slant för.

                                                     Min mormor som ung!

Det enda som gäller är att man får sitta och titta igenom födelseattester, husförhörslängder, dödsböcker med mera. Man kan, om man har tur, gå långt tillbaka i tiden, men framåt är det lite sämre med. T o m 1941 är det tillåtet att söka, senare är det sekretessbelagt.

                                          Sida ur husförhörslängd med min anfader Johan Pettersson med familj.

Det enda är alltså att börja söka i födelseattesterna. Om man vet var och när en person är född så är det ju det enklaste. Sen kan man börja titta i husförhörslängderna. Om man vet var personen i fråga bodde, och det finns register i boken!, så är det lätt att hitta personerna. Annars får man börja från början och läsa och läsa. Man blir lätt randig i ögonen kan jag tala om.

Släktforskning är hur intressant som helst. Om man sen har möjlighet att, som vi, besöka platserna man läser om så är det ändå roligare. Men jag varnar er. Man blir beroende av det här!!! Har man hittat EN familj så vill man gärna följa dom ändå längre tillbaka. Och har man otur så har böckerna brunnit, som de gjorde i Markaryd. Där fattas det många husförhörslängder och det är just dom åren jag var intresserad av. Men inte så mycket att göra åt saken.

Hoppas ni har fått något hum om det hela nu! Annars är det bara att fråga. Ha en fin dag så hörs vi!

Kram Elzie


PS! Glömde en väldigt viktig sak. SKRIV UPP ALLA SIDOR DU ÄR INNE PÅ. Det finns så många olika och man glömmer lätt vilken sida man hittade en sak på. Så skriv upp sidonummer och årtalen så sparar du en massa tid - till skillnad från mig, haha.

torsdag 20 september 2012

Vår lilla turné

Hej på er! Ja, egentligen är det väl ingenting som intresserar er, men eftersom det är min blogg så skriver jag om det i alla fall, haha.

I tisdags förmiddag körde vi ner till det här stället.


Känner ni igen kyrkan från "Vem tror du att du är" med Siw Malmqvist i måndags? Ja, det är Loshults kyrka i Skåne. Och mina förfäder på morfars sida kom därifrån. Dvs min morfar var född där, men hans föräldrar kom från Småland.

Förra veckan tog jag kontakt med hembygdsföreningen i Loshult och när vi varit på bio på torsdagskvällen så hade det ringt en person därifrån. Så jag ringde upp honom och han och hans fru var beredda på att visa oss var min morfar med familj hade bott. Tyvärr fanns inte husen kvar, men jag fick i alla fall en bild på var det var. Egentligen är det hemskt att ett hem, som rymt många pojkar och föräldrar, kan försvinna så på bara ett sekel!

Det första stället vi besökte låg långt upp i skogen. Högre och högre gick vi och jag tänkte på de stackarna som inte hade vare sig bil eller cyklar som skulle ta sig till affär och skola. Vi kunde i alla fall köra första biten! Det här är vad som finns kvar av stället.


Det som syns på bilden verkar vara fästället (för djuren alltså!) och sen trodde dom att huset var byggt ovanpå det här.


Brunn hade dom också, men den var helt torr nu. Om ni ser på björkarna bakom brunnen så kan ni se vilken nivåskillnad det var. Helt otroligt att folk dragit upp saker ända dit för att bygga ett hus! Där bodde morfars farfar Petter med sin fru Johanna och deras 9 barn! Stället kallades "Räva-Petterns" eller "Rävens", haha. Markerna runtom kallas också Rävahagen.


Här har hembygdsföreningen satt upp en skylt som visar vem som bott här.

Sen gick vi ner till bilen igen, och hade sån tur så det började ösregna just när vi satt oss i. Vände bilen och for iväg åt andra hållet. Till morfars barndomshem, som alltså inte alls finns kvar.


Här, utmed en stig som numera är en grusväg, bodde alltså morfar med sina 7 syskon och föräldrarna Johan och Pernilla (ett väldigt populärt namn i Loshult på denna tid, månne där var någon adelskvinna som hette så?). Det var lite sorgligt att inget fanns kvar, men hembygdsföreningen hade i alla fall satt upp en skylt även där.


Sen var vi runt och tittade på några hus där morfars två bröder bodde, de bodde kvar i Loshult med sina familjer medan min morfar utbildade sig till stins och flyttade till Småland. Som avslut på det hela så bjöds vi på kaffe på den fina hembygdsgården.


Den låg så vackert bland träden. Mycket fanns där att titta på också. Eller vad sägs om den här vagnen? Den hade gärna fått följa med hem hit, haha.


Det som står bakom vagnen var någon sorts kärra som man kunde köra barnen i. Den hade skänkts av Ingegerd vars far hade åkt i den. Det är hjul på den också, även om det inte syns så väl.

Ja, det var vår turné det. Så intressant att se och höra om allt. Så tusen tack både Ingegerd och Torsten för att ni tog er tid och guidade oss här. Nästa gång det bär iväg på turné så blir det till Linköping. Eller Säby, där min mormor föddes. Men det får nog vänta till våren.

Hoppas ni inte har somnat av det här men jag varnade er, haha. Hoppas ni har en fin dag. Själv ska jag jobba kväll så jag tror jag ska "forska" lite (som gubben säger) innan det är dags för middag. Måste hitta var den där Petter Jonasson bodde som barn! Det här med släktforskning är direkt beroendeframkallande och livsfarligt om man inte har gott om tid. Vilket jag inte alltid har! Vi hörs!

Kram Elzie


måndag 17 september 2012

Höstrusk

Hej på er! Hoppas ni haft en skön helg. Jag vet inte om min varit så skön, har jobbat hela helgen, men det var rätt skönt att gå hem igår vid 17, haha. Det blir ju många timmar man jobbar på helgerna och det känns i kroppen. Men jag tror ändå vi har det lindrigare än många andra som jobbar helg så jag ska inte klaga.

Idag har vi haft riktigt höstrusk på förmiddan. Då var det ingen höjdare att vara ute. Men jag gick ut med Fia en runda i trädgården och fotade lite grann. Så här ser den "nya" Ormhasseln ut. Lite skillnad mot den gamla kan man tycka, haha. Hoppas den tar sig nu när jag fick gå ut i ovädret som rådde i fredags!!


Här är en del av en lilja som började bli så fin. Ända tills gubben målade huset, då blev det så här:


Här är EN del. Nästa är här:


Nåväl, den gör sig ju bra där i silver vasen också, haha!!


Den här liljan (?) gillar jag. Är så härlig färg på den.Min höstglöd börjar få sin riktiga färg. Skulle vilja ha en vit också och det kanske jag får tag på nån gång!!

Det märks att hösten är på gång för nu är den här på väg upp


Den lilla Tidlösan syns här på bilden. Ser inte mycket ut för världen, och nog tycker jag synd om den som ska blomma så sent, men det är ändå roligt att ha den. Snyggt jobb med redigeringen på det fotot också - ser jag.

Idag har jag inte gjort många knop. Blev riktigt trött efter jobbhelg + penicillin, så jag tog mig en liten "siestadag". Gubben har varit ute och målat i eftermiddag. Skulle inte förvåna mig om han börjar måla garaget också - trots att han sagt att han INTE ska göra det förrän till våren. Han har myror i brallan min käre gubbe, haha.

I morron ska vi ut på turné. Vad det blir berättar jag om i nästa inlägg. Kul hoppas jag det blir i alla fall. Åtminstone för mig!

Men ni får ha det så bra, ta väl hand om varann så hörs vi!

Kram Elzie

torsdag 13 september 2012

En solig höstdag.

Hej på er! Ja, nu kan man väl nästan kalla det för höst. Solen skiner, men det är en kall, hög luft. Fint som snus, med andra ord. På morgnarna är det rätt kallt, vi hade +6 både igår och idag på morronen. Hoppas bara det håller sig till det så det inte blir frost och minus också.

Ja, nu är gubben färdig med huset. Det gröna vill säga. Vi ska måla garage och altan också, men jag tror det får vara till nästa år. Vill inte vara och kladda vid mina blommor vid altanen medan dom fortfarande blommar, det räcker så gott att gubben klampar fram och tar sönder min fina lilja och allt, haha.  Men man kan ju inte skälla på honom när han jobbar och sliter. Just nu är han ute och klipper häcken. Vad månde hända om han fortsätter vara arbetslös???

Tack Inga, utan blogg, för att du tipsade mig. Hade inte en tanke på att det var garantier med blommorna, men nu ska jag få en ny ormhassel, dom tyckte tydligen den var död också, på bilden jag skickade med. Så nu får vi se om det blir något bättre. Jag vill ha en sån här fin till nästa år.

                                             Bild från nätet, tack för lånet!

Jag är ledig idag och skulle gjort så mycket, men det har inte blivit så mycket gjort. Är rent trött på mig själv. Nåväl, jag har ju igen det senare när jag måste göra ALLT istället, haha.

Ikväll ska vi göra något vi aldrig brukar göra annars. Vi ska gå på bio! Fick ju fribiljetter av mitt jobb och det var väl sjutton om dom ska brinna inne. Så nu ska vi gå och titta på Hamilton ikväll. Får se hur den är. Måste erkänna att jag inte är så förtjust i Mikael Persbrandt, men han kanske t o m agerar i den här filmen?!?!

Ni är för goa som kommer med fina kommentarer här. Ibland undrar jag hur ni orkar, haha. Här händer ju inte för mycket.

Nu ska det i alla fall hända att jag ska gå och diska. Har ju ingen diskmaskin utan tar det för hand, och jag ska nog överleva att diska tallrikarna och grytan efter vår ärtsoppa idag. Utan att förta mig, menar jag, haha. Hoppas ni har en solig och fin dag också. Ta väl vara på varann så hörs vi.

Kram Elzie

måndag 10 september 2012

Ett nytt hus!

Hej på er! Ja, så känns det verkligen när nu gubben har kommit så här långt. Han sliter som ett djur och har redan framsidan klar


liksom den ena gaveln


och den andra


... nu är det bara baksidan kvar, som synes. Den är svårast att måla för där är solen på hela dan, nästan!


Man kan tro huset har fått fläcksjukan, haha. Ingen mening att styla något här inte. Vår altan ser inte så inbjudande ut just nu. Korten är tagna INNAN jag var ute och jobbade i trädgården. Man kanske skulle väntat tills efteråt när det ser lite trevligare ut, haha.


Men det ska ju ändå bort snart. Fick frågan om vi ska måla fönsterna i någon annan färg men, nej, det ska vi inte. Jag kan tycka det är snyggt med färgade fönster på andras hus, men vi vill behålla dom vita. Ser på färgen här att det ser "väldigt" grönt ut, så är det inte i verkligheten. Blev väldigt bra och vi trivs redan med den.

Jag satte en Ormhassel i våras och nu undrar jag, ska dom se ut så här?  Ni som har ormhassel får gärna svara. Jag tycker den ser rätt död ut, men man vet ju aldrig när man inte haft växten tidigare.


Men mina hortensia växer och frodas i alla fall.


Den är så fin den här lilla. Kompisen står längst upp i bild.

Kan det här vara sommarens sista ros?


Min Flammentanz blommar så villigt. Såg att där var en knopp lite längre ner också. Kan ju hoppas på att den kommer att slå ut också. Tycker det är så kallt på nätterna nu så man vet aldrig när det ändras.

Gubben har varit inne på besiktning med husvagnen nu. Var visst nåt fel på den, vad vet jag inte för jag fattade inte, men det ska väl ordnas det också. Själv har jag varit hos doktorn och fått penicillin för mina eländiga bihålor. Så snart ska väl den här gumman också komma tillbaka i gammalt gott (hm!) skick. Gick genom mitt gamla jobb och det var så kul att träffa några av mina gamla jobbarkompisar. Inte ofta man ses även om man bor i samma samhälle!

Nej, nu får jag slänga i lite tvätt i maskinen så vi har något rent att ta på oss. Hoppas ni har en bra dag. Vi hörs!

Kram Elzietorsdag 6 september 2012

En sneak peak

Hej på er! Ja, idag har vi en solig och fin dag. Om man är inomhus och tittar ut vill säga. Kommer man ut så är det så kallt, så kallt!!! +8 grader hade vi vid halv 8 när jag steg upp. Brrr! Märks att hösten närmar sig med stormsteg.

Det var en del som undrade om gubben. Om han är arbetslös igen - och JA, det är han!! Inte ett dugg roligt, men vad göra? Så många som mister jobbet nu, så är det ju ändå mindre chans att han får ett jobb. Så vi får göra det bästa av situationen. Just nu har han ju jobb här på hemmaplan, så att säga, haha.

Igår drog vi hem husvagnen. Trots säkerhetsdrag, så kändes det ordentligt i "vangen" emellanåt när vinden tog i. Speciellt när det var sidvind. Kan säga det redan nu. JAG GILLAR INTE BLÅST!! Är något med mitt balanssinne som störs när det blåser. Är ett arv från min far som var precis likadan. Han var tvungen att ligga i källaren och sova när det blåste. SÅ illa har inte jag det, eller kanske det beror på att vi inte har en "sovbar" källare. I mitt föräldrahem hade vi inredda rum i källaren så det var ju lite annorlunda, haha.


Här står en liten Fia Fnutt i köksfönstret. Det är väldigt synd om henne. VARFÖR får inte JAG gå ut när både husse och matte är ute? Synd att ni inte kan höra ljudet från henne också, haha.


Ännu en bild på den lilla stackaren! Men vad är det hon tittar på? Jo, detta!


Husse står ju där och målar!!! Och som ni ser så har huset börjat ändra färg. Jag höll på att få en chock när jag kom hem från jobbet och han hade målat den första biten. DET VAR SÅ GRÖNT!! Men nu, efter andra strykningen, tycker jag det ser riktigt bra ut. Fönstren framträder betydligt bättre nu än med den gula färgen.


En lite närmare bild på det. Alltid svårt att få fram rätt färg på ett kort. Kommer mer bilder framöver. Nu har han målat den ena gaveln två gånger och idag är han igång med den andra. Man måste ju passa med sol och regn också. När vi ska måla baksidan kan man fråga sig. Där är det sol mest hela dan!!

Ja, det var det hele. Här händer inte så mycket annars. Jag känner det som jag bara går här och stryker nu för tiden. Blir ingenting gjort. Är inte van vid att ha gubben hemma om dagarna, vare sig han är i stan och jobbar, eller i Vimmerby, men jag vänjer mig väl vid det också så småningom.

Trädgården är hemsk för tillfället. Måste nog försöka ta mig ut dit i helgen. Är så förbaskad på en stor, fet hare som vi har här i trädgårdarna. Den måste vara närmare metern lång och är tjock som en falukorv! Han har ätit upp bladen på några av mina rosor så det enda som står kvar är en vissen blomma. Nog är det för kul? Inte nog med rådjur och mördarsniglar, nu ska det komma andra vidunder också och tugga i sig. Håhå jaja!

Nej, nu får jag sätta lite fart här i alla fall. Ska jobba ikväll och något måste jag väl hinna innan jag ger mig iväg. Ni får ha det så gott, ta väl hand om varann så hörs vi!

Kram Elziesöndag 2 september 2012

Minns i november den ljuva september...!

Hej på er! Ja, så är snart helgen slut igen. Inte klokt vad de lediga dagarna rullar på. Vi har varit vid husvagnen och plockat ihop allt.


Nu är det här bortplockat - liksom det här:


Husvagnen står där så ensam - känns det som. Alltid lite vemodigt när säsongen går mot sitt slut. På onsdag kommer lilla "vangen" hem också och sen är det höst på riktigt. Usch!

När vi plockat in allt när vi kom hem, så satte gubben igång med att grundmåla där det behövdes. Ja, på huset då! Så nu ska han sätta igång och måla. Ni ska få följa med på utvecklingen. Hoppas allt blir så bra som jag tror att det ska bli också, haha.

Ja, de kom ju hem i onsdags, gubben och Fia. Nu ska man vänja sig vid att dom är hemma igen. Kommer säkert att gå bra, men annorlunda blir det ju. Jag fjäskade till och med för honom och bakade bullar tills han skulle komma hem, haha.

Och nu är det jobbevecka igen. Stiga upp tidigt på morronen är inte min bästa gren, om man säger så, men det GÅR ju! Det värsta är väl att jag har så svårt att komma i säng på kvällarna. Har många gånger önskat att jag var en morronmänniska. Men man är som man är!

Nu önskar jag er en fin jobbevecka också. Och tusen, tusen tack för goa kommentarer härinne. Förstår inte att ni inte tröttnar på den här käringen när hon är så slö med att göra inlägg. Och med att skriva kommentarer. Vet inte vad det är som gör att jag inte kommer till skott, men nån gång ska jag väl komma i kapp jag också, haha. Ta väl hand om varann så hörs vi!

Kram Elzie