torsdag 19 augusti 2010

En nostalgitripp!

Hej på er! Tänkte jag skulle titta in så här på kvällskvisten och berätta om vår nostalgitripp idag. Det var häromsistens som min mor sa att hon gärna skulle vilja se de ställen som hon och far hyrde förr i tiden. Så sagt och gjort, när vi nu har semester så kunde vi ju köra dit en dag. Tur vi hade den här semestern också, för förra semestern hade det varit alldeles för varmt att göra något alls.Eftersom det var några år sen vi var där så var det först lite svårt att hitta, men till slut kom jag på att vi kör till det som var affär för där finns i alla fall en väg som man kan köra (den andra hade dom ändrat och var inte alls bra att köra på fick vi höra sen). När vi körde mot "affären" så körde vi förbi min kusins hus. Han har börjat med bin på gamladar och sålde honung och det var ju både gubben och mor intresserade av. Men först skulle vi nu leta reda på Sällögate som huset heter.Vi hittade det till slut och som det såg ut!!! Där far förr höll undan allt gräs och annat, så växte det nu meterhögt. Och lite färg på kåken hade inte heller skadat. Jag blev riktigt deprimerad när jag gick där och tittade. Man kan ju inte skylla på hyresgästerna heller, de är tyskar och är inte här så mycket som mina föräldrar var där. De körde dit så fort de var lediga på fredagarna och var där precis hela semestrarna. Jag och min familj fick låna det emellanåt också och jag har alltid älskat det där stället, mitt inne i de småländska skogarna.
När vi åkte förbi min kusins hus igen så måste vi ju stanna till och hälsa. Och det gick som det så ofta gör på landet. Vi blev inbjudna på kaffe. Innan kusinens fru var färdig så var det nästan en halv middag framdukad på bordet. Det är också likt landet. Men gott var det med lite mat och kaffe vid det dagset. Och jättekul att träffa min kusin som jag inte sett på evigheter. Ja, hans fru också. Vi är inte så släktkära i min familj och när inte fastrar och mostrar håller ihop familjerna så blir det ingenting av. Det är annat än gubbens familj som håller på med kusinträffar numera.


Det var några syskon som ägde torpet och till slut blev dom ovänner när dom skulle försöka sälja det, som så ofta annars, så mina föräldrar ville inte vara kvar där. Då fick dom istället hyra det här "slottet". Det kallas för "Villan". Måste vara någon med humor som döpt det till det, haha. Det var ett rum och ett litet, litet kök och inte alls så trivsamt som Sällögate, men bättre än ingenting. Det är min far som byggt altanen och han har satt ny panel på hela kåken. Jag glömmer aldrig alla myror som var på gaveln där altanen är. De hade verkligen byggt bon där.

Nu blev man ändå mer deprimerad. Speciellt när man vet hur föräldrarna slet för att göra i ordning i trädgård och annat. Nu såg det mesta igenvuxet ut. Det här huset är det visst några danskar som har numera.

Vi var och tittade i Rosengården i Kristianopel i måndags. Inte för att jag förväntade mig några blommande rosor, det är alldeles för sent för det, men jag ville se om de hade en speciellt ros till försäljning. Tyvärr fanns ingen av den sorten, men det kommer ju fler vårar och då kanske den finns. Nej, egentligen passerade vi bara förbi efter att ha hälsat på gubbens son, ja han som gifte sig, i Karlskrona där han bor. Men jag fick tag i några saker i Rosengården i alla fall. Bl a den här lilla ljusstaken. Tyckte den var så söt. Här ser ni framsidan:

...och här är baksidan. Det stämmer så bra in på mig så jag kunde inte låta bli att köpa den.

Sen tyckte jag att den här kylskåpsmagneten var helt förträfflig. Visst stämmer det här budskapet, eller vad säger ni? Köpte den till gubben för att han skulle veta hur det är här i världen - egentligen!!


Ja, det var vår torsdag det. Hoppas ni har en skön kväll. Här är det precis lagom varmt nu. Det enda orosmolnet är att gubben har blivit så förkyld. Han hostar och hostar. Och jag är rädd att jag ska bli smittad också. Men, jag ska ju inte jobba förrän på onsdag så då ska jag väl hinna med en förkylning också! Ha det så gott så hörs vi!!
Kram Elzie
17 kommentarer:

Black Iris sa...

Både ljusstaken och kylskåpsmagneten var jättecharmiga.
Gud va synd det är när man ser att människor låter så fina stugor bara förfalla.
Det där med bråk i släkten känner jag igen.

Kram Maidi

~mormorshem~ sa...

Så fina stugor, och så ledsamt att det blivit som det blivit med allt kring dom.

Charmiga saker, med kärlek & kloka ord har du då införskaffat :-)

Kram från Eva

Allis sa...

Det låter som att ni hade en trevlig dag, trots att de gamla vackra torpen inte sköts om som de borde.
Hoppas ni klarar er från förkylningar! Och att ni får en härlig helg!
Kram Allis

Petra sa...

Så roligt att läsa din berättelse här även om det inte såg ut som när dina föräldrar hade det. Så är det när andra tar över, inget att göra åt. Den där kylskåpsmagnetet skulle jag gärna vilja ge min gubbe i present, just nu har vi lite meningsskiljaktigheter om hur vi ska göra om vårt kök:). Önskar dej en skön helg och hoppas du slipper förkylningen. Jag får besök i helgen av mitt lilla barnbarn. Ska bli så kul.
Kram
Petra

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Så synd det är när det förfaller, och man blir verkligen ledsen. Man vill ju gärna att allt ska se likadant ut som när man var liten...
Och vilka tänkvärda ord du hade införskaffat dig.
Men jag tycker allt det lät som en riktigt trevlig torsdag ändå, trots förfallet!
Kram
Marie

LenaS sa...

Åh vad tråkigt det är när husen fått bli ledsna och bortglömda...men i övrigt verkar ni hft en mysig dag!
Ha en riktigt härlig helg!
Kramis/LenaS

NICOLINAS BONING sa...

Vilken dag ni hade...både glädje och lite deppigt förstår jag.
Ibland ska man inte gå tillbaka,man blir bara besviken.
Samtidigt vill man ju återuppliva det som man hade när det var bra.
Det brukar ofta bli lite kluvet det där.
Kan inte du börja ordna kusinträffar. Det kanske är fler som tycker det är en bra idé och ni turas om sen?

Lyckat att jag precis har läst om Kristianopel inne på en annan blogg idag.Ett samhälle som jag aldrig har hört talas om tidigare.

Vi åker till Madeira om drygt 2 veckor så jag tycker att vi måste få in fönstret före,men jag vet inte om Peter håller med mig om det.
Han vet inte om min plan ännu...ska ta den i ett senare skede...när han inte håller på med reglar och sånt annat skit som han påstår ä viktigt...fniss...

Ha en bra vecka och undvik att pussa på Ingvar för mycket så att du inte blir smittad!!!
Dina förkylningar sitter ju i ganska länge åt dig så det vore väl bra om du slapp den bacillen.

Kramar Birgitta

Ölandsvindar sa...

Vi gjorde en nostalgitripp till Risingen, en bit från Emmaboda förra veckan. Maken ville se sin fasters gamla gård. Den var jämnad med marken!!Ganska snopet.
Kerstin

Lybtar sa...

Vilka fina stugor. Som de andra säger, trist att det blir så.

Man önskar att man hade råd att rädda alla sådana fina små hus.

Stina sa...

Hej svejs :)

Jag gör varje år en nostalgitripp till platsen där jag växte upp. Huset finns inte längre kvar men alla minnen kommer tillbaka. Pappa var stins där och huset revs på den tiden när sj lade ner alla små stationer.
När jag kommer dit så känns det ändå som hemma och minnena från min uppväxt känns så nära.
Nog om detta :)

Måste säga att sakerna du handlat är både fina och underfundiga :)
Se nu till att kurera dig så du slipper förkylningen.

Ha det bäst
Kram Stina

karina sa...

Hejsan!
När jag åker upp till Umeå så gör vi alltid nostalgitripp till barndomsställerna. Fast vårt barndomshem slutade vi åka till för det var bättre att ha "minnerna därifrån" tyckte vi. Nu har huset brunnit ner och allt går nog tillbaka till naturen som var innan, men visst är det synd att en del bara låter allt förfalla. Tänk att det sista säger jag ofta "ler" och få se om det blir som jag föreslagit med entretaket. Skulle vilja ha det över fönstren också med shingelplattor vackert lysande. Ha det gott, Karina.

Anki sa...

Hejsan!
Visst får du bomba mig med frågor om du vill, å nääääe inte var min beskrivning så värst häftig men jag tror nog att du fixar det där iaf!
Vilka härliga gamla stugor du visar, men så synd när det förfaller, det känns i hjärtat! Jag älskar gamla torp och vi hade ett gammalt som vi var i på somrarna, mitt i skogen och sååå härligt...gå på dasset och pumpa vatten, minnen man bär med sig för alltid!
Låter som en härlig tripp ni hade och ljusstaken och magneten var bara för fina!

Ha det gott!
Kramis!

Missfryd sa...

Hei igjen Elzie.
Håper du har hatt en herlig sommer. Det har jeg, men det er litt godt å være tilbake i normalen også:-)
Sjarmerende ting du viser med nostalgisk preg.
Ønsker deg en fin uke og så blogges vi:-)
Klem Ingrid

Lilla Kullan ♥ sa...

Så mysigt det ser ut. Fina saker har du hittat också.:-) Kram Stina

Black Iris sa...

Hej igen!
Du undrade var jag fått tag på mina myggholkar.
Jag har gjort dem av glasspinnar och klädnypor som jag limmat på ett avsågar skåpsben.
Du kan se det under Pyssel i mina etiketter.

Kram Maidi

Cathrin sa...

Hej!! Härligt med nostalgitrippar!!

De där ljusen och små tavlorna är ju bara så charmiga, vi har dem på jobbet och man kan stå och läsa på den om och om och om igen, ja nästan så man glömmer att man ska jobba, fniss.

Kram Cathrin

tarja sa...

Hejsan..såg bilden på röda stugan sällögate. Vart ligger den? Känner igen namnet..