torsdag 12 november 2015

En liten utflykt

Hej på er! Var i valet och kvalet om jag skulle köra på min utflykt idag. Det regnade småspik och blåste så man trodde träden skulle trilla ner allihop, men så lugnade det ner sig framåt förmiddan och då tänkte jag att då kör jag.


Och det var hit jag åkte. Nämligen Huseby bruk ca 4 mil härifrån. Bilden visar slottet där fröken Florence Stevens huserade för många år sedan. Det ligger otroligt vackert utmed Helge å.

Anledningen till att jag var där var den här:


Julmarknaden på Huseby, eller julmässa som det stod någonstans. Inte för att det ser särskilt juligt ut med knallgröna gräsmattor och en sol som tittade fram allt emellanåt, men trots det så var det marknad.


De här husen ligger utanför själva marknadsområdet, men visar hur husen ser ut där på Huseby. Förutom själva herrgården då som är annorlunda målad. I det bortersta huset finns brukshandeln där jag köpte det här.


Fikonmarmeladen har jag inte smakat, men champagnesenapen (!) smakade jag i butiken och den var riktigt god. Blir bra till skinkan på julafton.


Så här ser det ut vid info-tavlan utanför ingången. Lite halmbalar och en julkrans och det vita vet jag inte vad det symboliserar egentligen.


Den gamla kvarnen ligger i början på "gatan". Inne i kvarnen är det många matutställare, men dit in gick jag inte denna gången. Var inte så intresserad av kött, men insåg när jag kom hem att jag skulle ju köpt isterband!!!


Det främre huset är masugnen och bakom ligger den mekaniska verkstaden. Fast jag måste erkänna att jag blir lite vill när jag ser det här kortet för det ser inte likadant ut på kartan, haha.


Här är en bild inne från snickeriet där det var många utställare. Jag köpte ingen krans, men däremot en tomte av utställaren bredvid.


Det var riktig päls till tomtens skägg. Gillar stilen på de tomtarna. Den lilla fågeln blev inköpt på växthuset, ångrar bara att jag inte köpte fler. Blev en stålstjärna också som jag ska klä så småningom.


Den här gången kommer man ner på via en trappa från slottet. Det är rosor som växer på bågarna så det är säkert vackert när de blommar. Nu hade de små lampor inlagda där också. Gången leder ner till slottsträdgården.


Här är det gott om grönsaker än. Är väl grönkål det närmsta. (Som ni märker är jag inte direkt intresserad av grönkål, haha). Växthuset till vänster är det försäljning i. Mejeriet är huset längst bort och där är det restaurang numera.


Det här är Vrankunge trädgård som säljer bockar och kransar i varierande storlek. I år fanns det stående bockar, liggande bockar och sittande bockar. Det var här jag köpte min bock för några år sen - i år fick jag tag i granris (grovt) som är finare att göra bockarna i. Fast det var tungt att bära!!


En sista bild på slottet där det ligger i slutet av allén. Det var min lilla utflykt idag det. Och konstigt nog så kom jag ihåg kameran!

I morgon ska jag in till tant doktorn vid 10. Vad hon vill har jag ingen aning om, men det är ju kul att dom vill träffa en, haha. Sen är det helgjobb som gäller. Börjar i morgon klockan 16 och slutar 21.15 på söndag kväll. Känns som man är där hela tiden, men man får i alla fall gå hem och sova!

Ha en fin helg, både ni som är hemma och ni som jobbar, så hörs vi. Ta väl hand om varann.

Kram Elzie4 kommentarer:

Monica sa...

Vilken jättetrevlig utflykt du var på idag! En jättevacker herrgård och massor med andra fina hus! Men det är svårt att fatta att det är JULmarknad, när det är så varmt och grönt! Tomten du köpte gillar jag verkligen!
Må så gott, kram, Monica

Vardag och flärd sa...

Så trevlig utflykt du gjort och vädret ser riktigt fint ut! Tomten du köpte är ju bara UNDERBAR och jag lovar dig att fikonmarmelad är gott, perfekt till ostbrickan.
Ha en fin helg trots att du jobbar!
Kram Eva

Änglarna finns sa...

go kväll!
Hoppas att det gick bra hos doktorn!
Åhh så avundsjuk jag blev nu när jag läste din blogg och tittade på alla fina bilder från Huseby!!
Min mamma, som du säkert redan vet..kommer ju från Lenhovda. Så jag har varit så mycket i Växjö...ser nästan det som "hemma". Min mamma och jag har varit med på bussresa några gånger till just Huseby..och jag måste säga, att det är absolut den finaste julmarknaden som jag varit på!!
Ha nu en fortsatt fin helg! Kram Annika

Snäckskalsdalen. sa...

Det är kul med utflykter och så vackert det är på Huseby. Tänk så många gånger man läst om frk Stevens och allt däromkring. Mytomspunnet. Vilken fin julmarknad! Jag såg just att det är första advent till helgen, jag får ta och sätta fart, jag har liksom inte förstått det ännu, jag tyckte att oktober bara försvann och sen blev det november och den månaden försvann också märkligt fort!
Agneta kram