måndag 18 juli 2016

Så var semestern slut...

Hej på er! Ja, här har det varit full fart under semestern. Har inte hunnit göra någonting, tycker jag själv, som jag planerat. Men det har varit skönt att vara ledig. Nu jobbar jag fyra veckor igen, sen är det en veckas ledighet. Brukar göra så för att inte hösten ska bli så himla lång.

Hoppas allt är bra med er. Här är det fint. Har haft en avkopplande semester, med allt vad det innebär.

Vi drog iväg på semestern redan på måndan efter midsommar. Då hamnade vi i Gävle, en stad jag bara besökt en gång tidigare och det var länge, längesen!


Detta är campingen Bönan som ligger norr om staden. Det var fin utsikt över havet däruppe på hyllan.


Jag gillar städer som har lite vattendrag som går igenom. De som bodde utmed ån hade mysiga uteplatser längs med. Sen hittade vi till de gamla husen i Gävle och där var det speciellt detta jag gillade.


Smala vägar som gick mellan härligt målade hus. Så fint!

Jag var på Wijs trädgårdar i Ockelbo en dag och tittade. Mycket fint där också, även om det var mycket som inte blommade än. Vi var ju tidiga i år.


Eftersom vi är Brynäsfan bägge två, var vi ju tvungna att åka hit också


det är helig mark för oss, haha.

Sen gick turen upp mot norr, eller Jämtland, närmare bestämt. Där besökte vi en gammal jobbar-kompis till gubben och hans fru. Det är fina utsikter där också.


Så här såg himlen ut vid campingen där vi sov över en natt på väg upp. Och så här såg det ut där vi hamnade.


Högt var det överallt, många uppförsbackar. Efter några dagar i Jämtland var det dags att köra söderut igen. Och då hamnade vi i Dalarna. Först var vi på Siljansnäs camping några dagar.


Så nära Leksand var jag ju bara tvungen att åka ut till Hildasholm och titta på trädgården där. Fast först var jag med på guidad visning av huset. Där fanns mycket fint. Och regnade gjorde det hela tiden! Man fick låna paraply och jag traskade runt i trädgården och försökte fota samtidigt som jag höll i paraplyt. Inte det lättaste!! Så typiskt att det skulle regna just då för när vi körde därifrån så sken solen! Då blev man lite putt, haha. Men jag fick se det mesta av trädgården i alla fall och den var fin. Även i regn!

Sen var det dags att köra lite mer söderöver. Då hamnade vi i Säter och där stannade vi resten av tiden. Det var en väldigt fin camping, även om jag tyckte att 95 kronor för att tvätta en 40-tvätt var lite i dyraste laget!


Och smålänning som man är, var vi ju tvungna att åka och titta på Linnés bröllopsgård. Den var väldigt fint behållen och trädgården som ligger bakom också. Där var inte mycket som kommit upp heller, men det syntes vilken ordning det var på den.

Det här lilla härbret (med "lilla" mig på trappen) tyckte jag var fint.


Efter det åkte vi till Falun för gubben ville ner i gruvan. Och det fick han gärna, bara jag slapp. Tur man har hunden att skylla på ibland, haha.


Här är en bild från gruvan. Huvaligen att behöva jobba därnere. Nu fanns det ju trapp som de fick gå ner, men kunde åka hiss upp. Det är annat det än de stackars gruvarbetarna som fick gå uppför en stege, vilket tog ca en timme!!

När vi var så nära så var vi tvungna att åka till Ornässtugan och fota lite också. Jag har hört, och läst, historien om det huset så många gånger så jag brydde mig inte om nån guidad tur där.


En annan vinkel än den man brukar se. Huset är riktigt häftigt faktiskt.

Därifrån åkte vi till Torsång där de har ett fik som onekligen är väldigt poppis. Det märkte vi på kön, om inte annat! De har hästkorv som specialitet, men vi kände inte för att äta gammal kuse den dan så vi tog en landgång istället och den var riktigt god. De gör i ordning smörgåsarna medan man väntar.


Detta är fiket som har varit öppet sen 1904. Inte dåligt. Lite dålig bild, däremot, men jag ville inte riskera livet med att blanda mig med bilarna som körde förbi utanför. Ofta lite väl fort enligt min mening.

Sen tog vi en vilodag (när jag tvättade bland annat!) men på torsdan var det dags för en resa igen. Denna gången åkte vi till Avesta. Där finns världens största dalahäst bl a.


Man ser att den är stor när man jämför med lysestolparna och bilarna!

Vi var en tur till Döda fallet och Gamla byn i Avesta också. Och sen var det en tur till Hedemora.


Där har dom ett fint rådhus mitt på torget.

På fredan drog vi söderut igen och var hemma vid 19.00-tiden. Sen var det dags för tvätt och annat smått och gott i helgen. Och förra veckan var det något varje dag. Bl a trädgårdsarbete mellan skurarna.

Jag besökte en gammal jobbarkompis som bor lite utanför här och plockade körsbär. Sen på eftermiddan gjorde jag marmelad. Och i fredags var vi ute och plockade kantareller. Det blev en hel del påsar till frysen.

Och så var semestern slut. Känns som det var igår vi firade midsommar, men så är det ju inte. Det märks om inte annat på den mörkare gröna färgen på löven.

Nu vet ni lite vad vi sysslade med på semestern. Jag hoppas ni haft/har en bra semester och att det kanske kan bli lite bättre väder än det är nu. Gråa skyar och blåst är vad som har bjudits på sen vi kom hem, känns det som.

Ha det så gott så hörs vi.

Kram Elzie6 kommentarer:

Monica sa...

Ojojoj, du säger att du inte hunnit med något på semestern? jag tycker att du har hunnit massor! Så långt ni har kört och så mycket fint du fick se!
Jag skulle inte heller gå ner i en gruva, fy så hemskt! Stackars dom som var tvungna att jobba där...
Fiffigt att spara en veckas semester tills lite senare!
Själv har jag året-runt-semester numera och det är inte alls dumt!
Ha det gott, kram, Monica

Turid sa...

Koselig å lese om deres ferie! Dere har jo vært med på masse! Det syns vi at vi har også!
Klem

Judy at GoldCountryCottage sa...

Hi Elzie, looks like you had a wonderful vacation. The camp ground looks very pretty. I really miss not taking our motorhome out. I can only see so much of the educational part of the country, but husband loves that part of it. I prefer to go shopping!..Happy week to you..Judy and Thank you for your visit.

Summer sa...

I like little cute narrow roads too! Thanks for sharing your wonderful moments ♥

summerdaisycottage.blogspot.com

Anonym sa...

Kul att se att din blogg finns kvar. Underbara ställen ni besökt. Jättefint inlägg. Ha det bäst!

Kram
Monika

Lisbet sa...

Hej! Länge sen sist. Det blir lite vågigt med bloggandet för mig. Ibland mycket och sen ingenting. Nu så smått i gång igen.
Vilken fin resa ni gjorde. Allt nytt för mig, så det är intressant att läsa. Javisst är det bra att ha hund att skylla på. Ingenting skulle få heller mig ner i en gruva, huudå.
Hoppas du har det bra!
kram