fredag 8 augusti 2008

Utmaning - Challenge

God eftermiddag på er. Ja, jag har fått en utmaning igen. Denna gången från den gulliga tjejen Johanna, som har bloggen Södralycke. Hon, liksom jag, är en bokvurm och vad passar bättre på oss än att skicka en utmaning om böcker ?! Så nu ska jag ta itu med den.

1. Vilken bok läste du senast? Jag håller på och läser om gamla böcker som jag har och just nu är det böcker av "Margit Söderholm" som jag går igenom. Inget nytt och fräckt utan böcker som har några år på nacken. Den bok jag läste senast heter "Dit du går" och den är riktigt gullig.

2. Vilken bok ska du börja med härnäst? Ja, det blir nog "Flickan utan röst" av "Colleen McCullough (hon som skrev den fantastiska "Törnfåglarna" ni minns). Har fått en hel drös med böcker från min bokklubb som jag inte läst än. Det blir att ta itu med det till hösten. Men då ska det bli trädgårdsböcker också *s*.

3. Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla? Jag måste nog säga att det är kvinnliga. De har ett sätt att skriva som tilltalar mig.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar eller tänker du "nu har jag en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra hälften" kvar o s v? Det beror lite på hur bra boken är. Är det en som verkligen fängslar mig så vill jag inte att den ska ta slut. Då ville jag gärna att boken skulle vara dubbelt så tjock.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ett omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar etc? Jag får en tidning från min bokklubb där jag väljer ut böcker jag vill ha och då blir det nog, tyvärr, att jag väljer böcker av författare jag läst tidigare. Men ibland får man också tips från jobbarkompisar, på bloggar mm.

6. När blir en bok för lång? När den är ointressant, inte fängslar mig, eller om författaren bara ältar om samma sak som det stått tidigare. Då hoppar jag gärna över en del sidor.

7. Läser du lika gärna på engelska som på svenska? Jag läser böcker på engelska, men kan inte säga att jag gör det lika gärna. Dels tar det längre tid att läsa på engelska, dels är det lättare att ta till sig om det är på ens eget språk på något vis.

8. Vilken bok kände du senast att du ville övertala ALLA dina vänner att läsa? Det var lätt. Boken heter "En flicka som kallas Alice" av "Kristin Hannah". En väldigt bra bok. Sen är det ju "Marian Keyes" böcker. Man skrattar så man gråter ibland.

9. Kan du lämna en bock som du tycker är tråkig? Ja! Man vill försöka läsa böckerna, men ibland är det bara tvärstopp. (Min make skulle läsa böcker av Stieg Larsson, Liza Marklund och någon författare till men efter ett 10-tal sidor så la han bara böckerna åt sidan. Han var helt uttråkad av dom *s*).

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla? Skönlitteratur helt klart. Dessutom tycker jag om att läsa biografier och självbiografier. Och böcker om hobbies, inredning och trädgård naturligtvis.

Jag vill tacka Johanna för denna utmaning. Jätteroligt. Hoppas det går bra för dig som bibliotekarie när du är klar. Hade nog tyckt om det jobbet också, men lite sent att läsa till det *s*.

Eftersom jag inte vet vilka som är intresserade av bokläsning så gör jag så att vem som vill får ta denna utmaningen till sig. Om ni gör det kan ni ju tala om det så man kan läsa vad ni skrivit.

Jag hoppas att ni får en skön helg. Själv ska jag jobba. Min enda önskan är att det ska bli lite svalare. I flera dagar nu har vi haft som ett fuktigt filter över oss och det är inte skönt. Det hjälper inte att det mullrar lite i kanten emellanåt.

/Elzie

PS! This was just a challenge with books. I'm a big fan of books and must read all the time.

I hope you have a great weekend. I'm going to work. My only wish now is that it's going to be a bit cooler. We've had like a wet blanket over our heads now for many days and it's not nice. It doesn't help with some thunder long away either.

/Elzie10 kommentarer:

Anonym sa...

Hi Elzie! It's 11:30 Friday night and I finally can get on computer! I was complaining to my husband how the thing wouldn't work all day and I should get rid of internet service! I accidently hit a button I didn't know was there and turned my network server off!lol wasted the whole day grumbling about it!!! I guess everyone has issues with cell phone use at the wrong place and wrong time! I read books but mostly self-help ones. Since I keep reading them I guess they are not helping!!!lol Have a great weekend - Jeannette

Mita`s hjørne sa...

Heisann...
Bøker og sommer, er jo to ting som hører sammen...
Tornfuglene - ja, hvem husker vel ikke den boken/filmen... tror jammen jeg må finne den fram igjen jeg...
Her er sommerferien over - men håper jo ikke varmen sommerdager er over enda da...

Ha ei koselig helg og uke...

Malin sa...

Ska precis börja läsa "en flicka som kallas Alice",läste ut "Bilden av Phoebe" sent i natt...slukar böcker så det är alltid av intresse med boktips, fördrar pocket eftersom jag alltid ligger ner och läser...dvs jag vill inte riskera att få en blåtira ifall jag tappar boken över mig...Jo då jag läser andra böcker också men pocket är behändigt..."Vill sjunga dig milda sånger" är en favoritbok och hon som skrev den har gett ut en ny som jag är sugen på att köpa...Jag vill gärna äga böckerna...lånar också periodvis...
Ja detta blev långt om böcker men ligger mig varmt om hjärtat, nu är min paus snart till ända och bar en enda vecka återstår av vår semester...Har haft der hur gott som helst och samlat den kraft jag så väl behövde...
Vi hörs snart så...

Kram från Malin

Inger-55 sa...

Jeg leser også masse bøker. Liker godt svenske forfattere. Har lest alle bøkene til Karin Alvtegen. den siste "Skygge", var en utrolig bok. Håpet den ALDRI tok slutt. Leste vedig s a k t e på slutten....Har du lest noe av henne?
På bloggen min har jeg en liste over bøker jeg leser. Men akkurat nå leser jeg Olav Duun! Fantastisk språk og masse gammel historie fra da mine foreldre vokste opp. Slikt liker jeg!
Ønsker deg en fin søndag1

Ullis/Leva på landet sa...

Nu har vi hittat hem från vår semestertur. Blev besök både i Smäland och Blekinge. Jag får vara ledig några dagar till Härär det ganska höstlikt nu.

Ha en riktigt bra helg!
Kram Ullis

Lotta sa...

God morgon!
Tackar för många bra boktips! Jag har alltid varit tokig i böcker, men de senaste åren har det blivit mer sällan att jag har haft tid att sätta mig ner och läsa, skyller på datorn!

Ha en riktigt härlig söndag, hos oss regnar det!

Varma kramar
Lotta

Södralycke sa...

Kul att du gillade utmaningen, tänkte väl att den skulle passa dig :) Roligt att läsa dina boktips!

Hoppas helgen varit bra trots jobb och regn...

Kram Johanna

Nicolinas boning sa...

Jaha,nu vet man lite mer om dina bokvanor:-) Det var inget som jag blev överraskad av att läsa,utan vi är rätt lika på bokfronten du och jag!
Nog vet både jag och kärleken att vi inte ska börja med nya projekt innan dom gamla är färdiga så inte behöver du strö salt i såren inte...skratt...men inte lever vi efter den regeln inte,det finns så mycket som man vill prova och min övertalningsförmåga är inte så dålig utan jag får med honom på det mesta som jag föreslår!
Ha en bra vecka.
Kramar/Birgitta

Hemma på Landet sa...

Kul läsning. Hoppas att det är bra med er. Kramis Stina

Nicolinas boning sa...

Termosen har jag köpt på Indiska,men jag har precis gått förbi en stor låda som stod på ett golv med såna i på utförsäljning...
MEN jag har faktiskt inte en j-a aning om vart det var någonstans!!!
Det är alltså i lördags jag såg dom och har totalt tappat minnet om vilken butik jag har varit inne i...suck...vart ska detta sluta?!
Börja med köket...hmmm...de får nog inte igång Gubben förrän han är redo tror jag...fniss...han är rätt så bestämd´,eller hur;-)
Kramar/Birgitta