måndag 24 september 2012

Släktforskning

Hej på er! Det var några stycken som undrade över släktforskning så jag ska väl ta och berätta om hur jag gjort.

För att börja från början så köpte jag på mig ett antal böcker om släktforskning för säkert 10 år sedan. Sen så hände ingenting. Hade inte internet på den tiden! Men sen när vi var på en av gubbens kusinträffar så började det hända saker.

En av hans kusiner hade gjort en fullständig släkthistoria på deras pappors sida. Han hade åkt land och rike runt och gjort detta, hade ingen dator och har fortfarande ingen. Helt fantastiskt gjort måste jag säga. Speciellt som en annan bara kan sitta och trycka fram sakerna på datorn!!

                                                        Min farmor som ung!
Jag började med att låna mors urklippsalbum så jag fick fram när mormor, morfar, farmor och farfar var födda. Mor visste att morfar var född i Loshult, men visste inte var mormor var född. Någon pratade om Sollefteå!! Sanningen låg lite närmare, nämligen Säby utanför Linköping!

För oss här gäller Landsarkivet i Vadstena, men det finns ju många ställen här i landet som har Landsarkiv. Beror på var man bor. Vi betalar en summa på knappt 900 kronor om året och då får vi vara inne där hur mycket som helst. Samt att man kan fråga saker utan att det kostar något. Sen har dom ju extra saker som man får betala en slant för.

                                                     Min mormor som ung!

Det enda som gäller är att man får sitta och titta igenom födelseattester, husförhörslängder, dödsböcker med mera. Man kan, om man har tur, gå långt tillbaka i tiden, men framåt är det lite sämre med. T o m 1941 är det tillåtet att söka, senare är det sekretessbelagt.

                                          Sida ur husförhörslängd med min anfader Johan Pettersson med familj.

Det enda är alltså att börja söka i födelseattesterna. Om man vet var och när en person är född så är det ju det enklaste. Sen kan man börja titta i husförhörslängderna. Om man vet var personen i fråga bodde, och det finns register i boken!, så är det lätt att hitta personerna. Annars får man börja från början och läsa och läsa. Man blir lätt randig i ögonen kan jag tala om.

Släktforskning är hur intressant som helst. Om man sen har möjlighet att, som vi, besöka platserna man läser om så är det ändå roligare. Men jag varnar er. Man blir beroende av det här!!! Har man hittat EN familj så vill man gärna följa dom ändå längre tillbaka. Och har man otur så har böckerna brunnit, som de gjorde i Markaryd. Där fattas det många husförhörslängder och det är just dom åren jag var intresserad av. Men inte så mycket att göra åt saken.

Hoppas ni har fått något hum om det hela nu! Annars är det bara att fråga. Ha en fin dag så hörs vi!

Kram Elzie


PS! Glömde en väldigt viktig sak. SKRIV UPP ALLA SIDOR DU ÄR INNE PÅ. Det finns så många olika och man glömmer lätt vilken sida man hittade en sak på. Så skriv upp sidonummer och årtalen så sparar du en massa tid - till skillnad från mig, haha.

7 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Släktforskning låter väldigt spännande, min pappa o jag började lite för ca 30 år sedan och han har sparat många dokument och fotografier till mig. På senare år har jag inte haft tid att syssla med det men när jag blir pensionär ska jag ta tag i det igen. Det är spännande!
Kram Eva

Monica sa...

Tack för tipsen! Det är verkligen otroligt spännande med släktforskning! Och så blir det ju viktigare ju äldre man blir, att veta sitt ursprung.
Jag har rätt bra koll på släkten f.o.m. mina mor-och farföräldrars föräldrar, och litet längre i min farmors släkt, men hela min pappas släkt kommer från övre Norrland, så det är långt att fara och leta!
Lycka till i fortsättningen, kram, Monica

Hanna sa...

intressant.
Kram
Hanna

Monika sa...

Tack snälla du för all info. Vad intressant allt detta var att läsa. Kan mycket väl förstå att man blir beroende :o)

Om jag nu fattar detta rätt så går det alltså inte att forska på personer som är födda efter 1941. Det var väldans synd i så fall. Hade något jag gärna velat forska på ;o)

Använder du dej av någon forskarsida på nätet? Typ, Ancestry.se eller liknande.

Och om man inte har tillgång till födelsedatum är det omöjligt då lr?

Nästan så de brinner under "skosulorna" nu, känner mej mer än ivrig! Vill bara sätta igång med detta! :o)

Kram
Monika

Herr Nilssons Fru sa...

Spännande:)!!! Janne foskade lite om släkten som ägt vår gård när vi köp´te här, vi fick fram allt vi ville veta o de är lite småkul att veta gårdens historia. Jag vågar inte börja med sånt här för jag känner mig själv, jag blir fast, får inget annat gjort, glömmer jobba, glömmer äta osv:)

När kommer du o hälsar på hos Fru Nilsson??

Kramiz

Äppelblom sa...

Slätkforskning låter intressant och jag funderar på att lära mig.
Ha en fortsatt fin vecka!

skifferhuset sa...

Vet att släktforskning är mycket spännande men oxå mycket energi man måste lägga ner, min Far släktforskade så jag har en hel historia om vår släkt, så intressant! Kram Iréne