torsdag 20 september 2012

Vår lilla turné

Hej på er! Ja, egentligen är det väl ingenting som intresserar er, men eftersom det är min blogg så skriver jag om det i alla fall, haha.

I tisdags förmiddag körde vi ner till det här stället.


Känner ni igen kyrkan från "Vem tror du att du är" med Siw Malmqvist i måndags? Ja, det är Loshults kyrka i Skåne. Och mina förfäder på morfars sida kom därifrån. Dvs min morfar var född där, men hans föräldrar kom från Småland.

Förra veckan tog jag kontakt med hembygdsföreningen i Loshult och när vi varit på bio på torsdagskvällen så hade det ringt en person därifrån. Så jag ringde upp honom och han och hans fru var beredda på att visa oss var min morfar med familj hade bott. Tyvärr fanns inte husen kvar, men jag fick i alla fall en bild på var det var. Egentligen är det hemskt att ett hem, som rymt många pojkar och föräldrar, kan försvinna så på bara ett sekel!

Det första stället vi besökte låg långt upp i skogen. Högre och högre gick vi och jag tänkte på de stackarna som inte hade vare sig bil eller cyklar som skulle ta sig till affär och skola. Vi kunde i alla fall köra första biten! Det här är vad som finns kvar av stället.


Det som syns på bilden verkar vara fästället (för djuren alltså!) och sen trodde dom att huset var byggt ovanpå det här.


Brunn hade dom också, men den var helt torr nu. Om ni ser på björkarna bakom brunnen så kan ni se vilken nivåskillnad det var. Helt otroligt att folk dragit upp saker ända dit för att bygga ett hus! Där bodde morfars farfar Petter med sin fru Johanna och deras 9 barn! Stället kallades "Räva-Petterns" eller "Rävens", haha. Markerna runtom kallas också Rävahagen.


Här har hembygdsföreningen satt upp en skylt som visar vem som bott här.

Sen gick vi ner till bilen igen, och hade sån tur så det började ösregna just när vi satt oss i. Vände bilen och for iväg åt andra hållet. Till morfars barndomshem, som alltså inte alls finns kvar.


Här, utmed en stig som numera är en grusväg, bodde alltså morfar med sina 7 syskon och föräldrarna Johan och Pernilla (ett väldigt populärt namn i Loshult på denna tid, månne där var någon adelskvinna som hette så?). Det var lite sorgligt att inget fanns kvar, men hembygdsföreningen hade i alla fall satt upp en skylt även där.


Sen var vi runt och tittade på några hus där morfars två bröder bodde, de bodde kvar i Loshult med sina familjer medan min morfar utbildade sig till stins och flyttade till Småland. Som avslut på det hela så bjöds vi på kaffe på den fina hembygdsgården.


Den låg så vackert bland träden. Mycket fanns där att titta på också. Eller vad sägs om den här vagnen? Den hade gärna fått följa med hem hit, haha.


Det som står bakom vagnen var någon sorts kärra som man kunde köra barnen i. Den hade skänkts av Ingegerd vars far hade åkt i den. Det är hjul på den också, även om det inte syns så väl.

Ja, det var vår turné det. Så intressant att se och höra om allt. Så tusen tack både Ingegerd och Torsten för att ni tog er tid och guidade oss här. Nästa gång det bär iväg på turné så blir det till Linköping. Eller Säby, där min mormor föddes. Men det får nog vänta till våren.

Hoppas ni inte har somnat av det här men jag varnade er, haha. Hoppas ni har en fin dag. Själv ska jag jobba kväll så jag tror jag ska "forska" lite (som gubben säger) innan det är dags för middag. Måste hitta var den där Petter Jonasson bodde som barn! Det här med släktforskning är direkt beroendeframkallande och livsfarligt om man inte har gott om tid. Vilket jag inte alltid har! Vi hörs!

Kram Elzie


14 kommentarer:

nattugglan sa...

Jag somnade inte,, tycker det är så spännande att se var folk bodde förr..o släkthistoria.. "vi" har ju oxå forskat lite på vår sida..o fick ihop 5 tjocka böcker..från min pappas sida..!! Va fint det va inne ,,med gamla saker.. en sån där "Kärra" har jag sett på Stundars..museeum..så det fanns även här i Österbotten.

Hjärtruds Stuga sa...

Släkthistoria är spännande. Kul att utforska var man har sina rötter.

Ha det gott

Kram Karin

Monica sa...

Somnade gjorde jag absolut inte - tvärtom!
Det är otroligt fascinerande med släktforskning och SÅ roligt att höra hur du lyckades hitta dina förfäder på din morfars sida! Inte bara på papperet i någon kyrkbok, utan i verkligheten!
Jag håller på och skriver en "släkthistoria2 med allt jag kommer ihåg, som mormor, farmor och övriga gamla släktingar har berättat. Vi har en massa gamla fotoalbum, men tråkigt nog, har dom sällan skrivit vilka det är på bilderna. Detektivarbete... men SÅ roligt!
Lycka till i jakten på din mormors bakgrund!
Kram, Monica

Herr Nilssons Fru sa...

Gud vad häftigt, vilken turné, helt underbart. du den vagnen, den skulle jag med vilja ha, men allra helst skulle jag vilja ha en sån jag själv låg i när jag var liten:)

Kramiz

Vardag och flärd sa...

Det är så spännande att höra och se hur släkten hade det förr! Verkligen intressant!
Kram Eva

Judy at GoldCountryCottage sa...

It was so good to hear from you, Elzie. Thanks for your kind comments to me. I really love hearing from you when you have the time, I know about being a lazy visitor too. I'm very far behind in my visiting. I did not think your post was boring at all. Very interesting to be able to see where our ancestors lived. I agree, it's a shame the house wouldn't still be there. I know where my great-grandparents house was but our family no longer owns the property. It's a landscape nursery now, but I could go and take pictures. Thanks, Elzie for the idea..Happy Thursday..Judy

Tiger sa...

Intressant inlägg - inte bara för dig! Sorgligt att gamla hus försvinner med tiden. Men kul att hembygdsföreningen har markerat var de fanns.

Septemberhälsningar
Elisabet

Hanna sa...

Ha en bra helg.
Kram
Hanna

skifferhuset sa...

Å vad spännande att få ta del av din berättelse! Ha en fin helg! Kram Iréne

karina sa...

Hejsan!
Vad roligt att du kommer långt i forskandet. Jag började för jag ville forska på morssidan och alla kvinnornas öde, men gick bet för det hade brunnit i en kyrka så alla papper var borta och då tappade jag lusten. Kanske det blir om den manliga sidan istället någongång. Ha det gott, Karina.

Stina sa...

Spännande läsning du bjuder på.
Jag är också sugen på att börja släktforska men vet inte hur jag ska gå till väga. Har du några tips till mig?

Kom på att jag lovat att maila dig men som du nog förstått så har jag mycket just nu. Jag lovar att höra av mig så fort det blir lugnt i huset igen :)

Största kramen!

Änglarnas hus sa...

Å så spännande!! Jag är så intresserad av vår svenska historia och älskar släktforskning och möjlighet till att besöka ett tidigare barndoms hem för släkt måste ha känts mäktigt!!

Kramis Sanne

Ett Vitare Hem sa...

Åh vilken spännande tripp ni var ute på!
Ha en fin söndag!
Kram/Lena

Monika sa...

Hej vännen!

Jätteintressant inlägg. Ingen insomningsrisk här inte :o)

Jag följer det programmet och är själv jättesugen på att börja släktforska. De startade en studiecirkel för nybörjare förra veckan. Tråkigt nog var den fulltecknad.

Forskar du? Har du testat släktforskning på nätet?

Vilka fina vagnar på bilden. Den korgvagnen hade jag gäääärna velat ha!

Tack för det fina o intressanta inlägget!
Kram

Monika
Monika